Близо 500 хил. британски фирми са в „значително финансово затруднение”

Това сочи проучване на Begbies Traynor

Близо 500 хил. британски фирми са в „значително финансово затруднение”

Снимка: Pixabay

1540 ~ 1 мин. четене
Ново проучване на британската фирма за несъстоятелност Begbies Traynor разкри, че 484 000 фирми от Острова са в „значително финансово затруднение”. Това е дял от 14% от всички икономически активни играчи в страната, предава CNBC.

Броят на фирмите в „критична” беда – състояние, което е чест предшественик на обявяване на несъстоятелност, се е увеличил със 17% на годишна база през първото тримесечие на 2019 г. Това е поредният индикатор за опасност от икономическо забавяне на Великобритания. 

Имотният сектор е най-силно засегнатият. В него 48 182 фирми са със значително финансово затруднение. През първото тримесечие на 2018 г. броят им е бил 42 522. Това представлява ръст от 13% на годишна база. 

Строителството бележи 10% ръст за същия период, а финансовите услуги 5%. 

Склонността към изпадане в бедствено положение на фирмите от капиталоемки сектори като строителния и имотния е „лоша новина за икономиката”, отбелязва Джули Палмър, съдружник в Begbies Traynor. 

Строителните възлизат на 17% от всички фирми на Острова. Те дават работа на 2.5 млн. души и допринасят за 6% от икономическата продукция на страната. 

„Тревожно е, защото тези данни показват, че това икономическо неразположение се разпространява в доминиращия сектор на услугите в Обединеното кралство”, казва още Палмър. Според нея тенденцията трябва да бъде овладяна чрез политическа сигурност и ангажимент за подкрепа на бизнеса, особено на малките и средни предприятия. 

Коментари: 0