Блокирането на Huawei от 5G може да е „силно разрушително“

Това каза изпълнителният директор на втория по големина мобилен оператор в света Vodafone

Блокирането на Huawei от 5G може да е „силно разрушително“

Снимка: БТА

1384 ~ 2 мин. четене
Главният изпълнителен директор на втория по големина мобилен оператор в света предупреди, че изключването на Huawei от европейските 5G мрежи, може да бъде „силно разрушително“ за националната инфраструктура и потребителите. Думите на Ник Рийд, лидер на Vodafone, по време на Световния мобилен конгрес MWC 2019 в Барселона определено са добре дошли за китайския бранд, който е заплашен от забрана на оборудването му в много държави, предава CNBC.  

Забраната на Huawei в 5G мрежите в Европа ще попречи на конкуренцията във веригата на доставките, смята още Ник Рийд. Към момента трите най-големи производители на телекомуникационно оборудване в света са Huawei, финландската Nokia и шведската Ericsson, на които общо се падат над половината от приходите на пазара, по данни на Dell'Oro Group.

„Ако се фокусираме върху двама играчи, мисля, че това е нездравословна позиция не само за нас като индустрия, но и за националната инфраструктура“, казва директорът на Vodafone. 

Също така ще е „много скъпо“ за операторите и потребителите, ако компаниите се задължат да заменят своето оборудване, а внедряването на 5G в Европа ще се забави с „вероятно две години“. 

Тази ситуация е особено неблагоприятна за Европа, докато САЩ нямат този проблем, тъй като те не използват устройства на Huawei. 

Китайската компания е най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света и вече завоюва ключови пазари, предлагайки високо технологични устройства на по-ниска цена от конкурентите си. Huawei обаче е отхвърлена от американския пазар чрез официална позиция на властта заради съмненията, че технологиите на производителя се ползват от китайските власти за шпионаж. Някои страни като Австралия и Нова Зеландия вече последваха американския пример, а други глобални сили като Великобритания и Германия все още за в процес на размисъл. 

Според Vodafone подходът на правителствата трябва да се основава на фактите. Рийд обърна внимание, че на ключовата международна среща на индустрията по време на MWC 2019 той няма да види нито един представител на Съединените щати. 

„На този етап бих предпочел да работя с правителствата и службите за сигурност на национално ниво и да се уверя, че имаме дебат, базиран на факти“, казва изпълнителният директор на Vodafone. 

По-рано днес изпълнителният директор на Ericsson Борж Екхолм заяви пред CNBC, че опасенията за сигурността на Huawei създават несигурност сред операторите. „Много е спекулативно, нямаме представа какво ще се случи“, каза той. 


Според Ник Рийд има „висока конкуренция“ сред трите доставчици на оборудване, но добави, че Huawei е имала „водеща технология“, що се отнася до 5G. 

Очаква се 5G мрежите да предлагат супер бързи скорости на пренос на данни и да са крайъгълен камък в революционализирането на цифровата икономика. На хоризонта се задават много нови технологии, сред които автомобилите със самостоятелно управление, IoT (Интернет на нещата), „умни“ градове и пр. 

Групата Vodafone e вторият по големина мобилен оператор в света с около 700 млн. абонати в световен мащаб. 

Подкрепи Economic.bg