BMW прогнозира край на превъзходството на Tesla

Подобни гръмки изказвания не са характерни в индустрията

BMW прогнозира край на превъзходството на Tesla

Снимка: Wallpapertip

7150 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Едногодишното господство на Tesla в продажбите на електрически автомобили може скоро да приключи, заяви главният изпълнителен директор на BMW Оливер Ципсе. Причината за това е, че все повече производители на автомобили представят нови модели, задвижвани от батерии, пише Bloomberg.

Конкуренция при електромобилите

През миналата година Tesla успя да достави почти 500 хил. превозни средства, което е с 36% повече от 2019 г. Ципсе обаче вярва повече в утвърдените автомобилни производители.

Няма да е лесно за Tesla да продължи с тази скорост, тъй като останалата част от индустрията също се развива“, заяви Ципсе по време на техническата конференция DLD All Stars.

Ръстът на доставките на Tesla се забавя през последните две години

Ръководителите на автомобилни производители рядко правят гръмки публични изказвания за конкурентите си и в този ред на мисли коментарът на главния изпълнителен директор на BMW подсказва за натрупана увереност. Традиционните производители наляха милиарди в електрифицирането на своите модели. Пример за тенденцията е самата BMW, която добавя версии на своя SUV X1 с акумулаторни батерии, както и такива в сериите X5 и X7.

Миналия месец Tesla заяви, че очаква да увеличи доставките на превозни средства с около 50% годишно в краткосрочен план. Прогнозира и още по-бързо нарастване през 2021 г. По-големият конкурент на BMW – Volkswagen, не изглежда далеч от постигането на по-добри резултати от Tesla през тази година. Германският производител на автомобили планира да удвои дела на продажбите си на електрически модели, приближавайки се до очакваните доставки на Tesla от поне 750 000 автомобила.

Подкрепи Economic.bg