Борисов: Ако Балканите не влязат в ЕС, може да им повлияят други велики сили

Премиерът е оптимист за влизането на България в чакалнята на Еврозоната

Борисов: Ако Балканите не влязат в ЕС, може да им повлияят други велики сили

Ако Балканите не влязат в ЕС, това ще предизвика напрежение в бъдеще и формиране на сфери на влияние от други велики сили, които не крият интереса си към района. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на публичната си лекция, изнесена днес в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Според него по време на Председателството на България на Съвета на ЕС няма да стане ясна точната дата за влизането на тези страни от региона в Алианса, но през тези 6 месеца може ясно да се каже на младите хора в региона каква е тяхната перспектива. „Когато излязат младите хора от една страна, остават само пенсионерите, няма кой да работи и икономиката спира”, каза Борисов, цитиран от БТА.

Борисов е оптимист за влизането на България в чакалнята на Еврозоната. По думите му Шенген ще бъде преработен и свободата за преминаване на границите ще бъде преразгледана.

Премиерът е притеснен заради политическата ситуация в Германия и липсата на правителство и от отношенията между ЕС и Турция. Според него в ЕС има недоверие към Турция, но това е най-силната армия в южния фланг на НАТО. „Мирът и преговорите са най-доброто средство за решаване на проблемите. Имаме добри отношения с Турция и затова има малък миграционен натиск върху нашата южна граница”, добави той.

„Длъжни сме да си проведем разговорите и Турция да е стратегически партньор и в ЕС, и в НАТО, макар и за членство в ЕС да не става дума. Длъжни сме да не се поддаваме на емоции, а да търсим  прагматични решения, заяви Борисов.

По думите на Борисов Европа е най-доброто място за живеене, всички искат да отидат там и затова трябва да се съобразяват с нея. Европейските политици бързо трябва да застанат на твърда позиция спрямо мигрантите. 

Коментари: 0