Борисов: България е трета в Европа по артефакти

12% от БВП у нас се формира от туризма, изтъкна премиерът по време на срещата си с принцесата на Йордания Дана Фираз

Борисов: България е трета в Европа по артефакти
България е с изключителен туристически потенциал и е трета по брой артефакти в Европа след Гърция и Италия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с принцесата на Йордания - Нейно кралско височество Дана Фираз.

Борисов изтъкна, че туризмът като икономически сектор, въпреки голямата международна конкуренция, все повече утвърждава България като разпознаваема и предпочитана дестинация. В тази връзка близо 12% от БВП у нас се формира от туризма, който през миналата година привлече за първи път над 9,2 млн. чуждестранни гости. Секторът обхваща 11 на сто от общата заетост в страната и заедно със съпътстващите го индустрии е част от устойчивото развитие на икономиката на България. 

Принцесата на Йордания Дана Фираз обясни, че страната й е изключително важен и желан партньор за България. В рамките на посещението й бе договорено стартирането на пилотна инициатива за обучение на подрастващите в съхранение и опазване на културното наследство и подписване на Меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма и „Петра Нешанъл Тръст“. 

„Обезпечаваме възможностите за мащабни археологически дейности на учените не само защото сме убедени, че съхранението на културно-историческото наследство е залог за устойчиво развитие, а защото приемаме, че ангажиментът ни към него е равнозначен на отношението ни към бъдещите поколения“, каза още премиерът Борисов.

„Образованието е друг основен приоритет на българското правителство и всяка инициатива, която възпитава не само манталитет на успешна икономическа реализация, но и уважение към историята, е повече от достойна за уважение“, заключи министър-председателят. 
Коментари: 0