Борисов: Милиони и милиарди събрахме чрез борбата с контрабандата

Премиерът благодари на досегашния вътрешен министър Валентин Радев за усилията

Борисов: Милиони и милиарди събрахме чрез борбата с контрабандата

Снимка: Economic.bg/Архив

1252 ~ 2 мин. четене
В бюджета са влезли милиони и милиарди левове от акцизи на цигари, които преди са преминавали през страната контрабандно. Такова обобщение направи премиерът Бойко Борисов при днешното представяне на резултатите за второто тримесечие от проучването чрез преброяване на празни цигарени кутии.

„Направихме изключително успешни реализации в чужбина с Europol и партньорски служби”, каза Борисов и добави, че в Испания са били направени няколко успешни удара срещу огромни фабрики за милиони евро. „Повече от година и половина преследваме тези фабрики и не можем да стигнем до тях. Оказа се, че работят изключително конспиративно. Докарват работници от Молдова и Украйна”, обясни премиерът.

От представеното днес проучване, че най-висока остава контрабандата на цигари в Хасково (15.3%), Велико Търново (13.3%), Плевен (10.7%) и Перник (10%). Отчетен е сериозен спад в разпространението на незаконно разпространяваните цигари в Свиленград, който досега винаги е бил водещ и е достигал нива до 44%.

Борисов специално благодари на вътрешния министър в оставка Валентин Радев за отделеното време да е на поста, за волята и усилията, които е положил. „Има обаче и такива моменти, когато се поема политическа отговорност”, добави премиерът.

„На всички ни е тъжно за това, но му благодаря и връщайки се в парламента с Емо и останалите максимално да подпомагат и МВР, и всички останали организации. Мога да ви уверя, че с главния прокурор ще проявим все такава политическа воля. Действително това не им харесва на олигарсите. Виждате веднага се разбушуваха и почнаха да правят проблеми, защото когато се конфискуват „Майбах“ и „Ролс-Ройс“-и това е болезнено, но в същото време тези пари могат да отидат за образование, здравеопазване, за нашите програми. Така че всеки да спазва закона”, заяви Борисов.
Подкрепи Economic.bg