Борисов: Санирането на един блок струва по-малко от лихвите за 2 дни за „Белене”

Хората не се интересуват от Бокова или Георгиева, а как ще живеят, смята премиерът

Борисов: Санирането на един блок струва по-малко от лихвите за 2 дни за „Белене”

Санирането на един блок струва по-малко от лихвите за два дни, които се плащат по проекта „Белене”. Това изтъкна премиерът Бойко Борисов, който откри саниран с държавни пари блок в Луковит. Според решението на Арбитражния съд в Женева страната ни трябва да плати на руската компания "Атомстройекспорт" сумата от 1.2 млрд. лв. за поръчаните реактори за АЕЦ "Белене".

„Ако не бяха Корнелия Нинова и Първанов, всеки два дни можехме да даваме по един блок на българите. С КТБ замина една готова магистрала „Хемус”. Всяко управление е донесло тотална щета на тази държава. Не говоря политически, това са фактите. 1,3 млн. лв. трябва да платим сега за това, което Първанов и БСП 2006 г. са приели за Белене без да подпишат договор”, посочи премиерът.

Иначе до края на годината държавата ще даде 1 млрд. лв. за саниране на многофамилни жилищни блокове. "Тези пари са събрани от контрабандистите и от това, което се крадеше", изтъкна Борисов. 

Той благодари на хората, които живеят в блока, защото никой не ги е питал от коя партия са, за да започне саниране именно на техния блок.

„Как си представяте сега тези, които са ви лъгали – „Излизайте от блока, ще го продам”... Лъжите им звучаха абсурдно, но мнозина им повярваха. За последен път”, каза премиерът.  

В момента се работи по 900 жилищни сгради, като още 4500 чакат да бъдат включени в програмата. „Средно на година сме заделили по 1 млрд. лв. Докато ние управляваме, тези пари ще ги осигуряваме. Нито някой ще ви взима жилищата, нито ще ви вдигат данъците. Правим го не за да тормозим хората, а градовете да изглеждат по друг начин”, заяви още Борисов.

Според него  хората не се интересуват дали Ирина Бокова или Кристалина Георгиева ще бъдат издигнати за генерален секретар на ООН, а как ще живеят.

Коментари: 0