Всяка година 350 лекари напускат страната

Над половината от лекарите у нас са над 55-годишна възраст

Всяка година 350 лекари напускат страната

Между 300 и 350 лекари годишно напускат България. Това са 90% от новозавършилите медици, съобщи председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев по време на среща с централноевропейските и източноевропейските лекарски камари, която се провежда днес и утре в София.

Като основни проблеми той очерта средната възраст медиците. Над половината от лекарите у нас са над 55-годишна възраст, само 5% са под 30-годишна възраст, а едва около 10% от новозавършилите лекари остават да работят у нас.

Затова от съюза възнамеряват да предложат лекарите от Централна и Източна Европа да се включат в кампания под надслов "За да е успешно лечението, аз вярвам на своя лекар", която има за цел да повиши доверието между лекар и пациент.

Проучване, направено през април, показва, че като причина за заминаването си 75% от лекарите посочват ниското заплащане. Останалите причини са пропуски в здравната система, трудното израстване в йерархията и липсата на съвременна апаратура.

Според Лекарския съюз липсата на интерес към някои специалности също е голям проблем за системата, като причината е в зле платените клинични пътеки в области като вирусологията, педиатрията, вътрешни болести, клинична хематология и др.

Всяко лимитиране на заплащането от страна на касата към лечебните заведения се отразява също и на пациентите, защото се увеличава процентът на доплащане от тяхна страна, смятат още от Лекарския съюз.

Страната ни е с изключително нисък процент от БВП, отделян за здравеопазване, припомниха още от БЛС, изтъквайки, че той е едва 4%. От там посочиха още, че от бюджета на НЗОК се заделят около 3.4 млрд. лв., като също толкова е и сумата, която пациентите доплащат за здраве.

Коментари: 0