Борисов: Това не е коалиция!

Няма да издигаме Фандъкова, Николов, Кристалина или Дончев за президент

Борисов: Това не е коалиция!
220 ~ 2 мин. четене
Автор: Кезим Медев

Като „много шум за нищо“ беше определена изминалата седмица от премиера Бойко Борисов. Той коментира в сутрешния блок на БНТ темите за избирателния кодекс, коалицията и опозицията в парламента, добива на газ и предстоящите президентски избори.

„В началото им вярвах, явно съм живял в заблуда една година, но сега е друго – трудно е това да се нарече коалиция“, сподели Борисов, запитан за отношенията между управляващите партии. Той заяви, че сегашното управление, работата им с Реформаторския блок, с АБВ и Патриотичния фронт, е просто един компромис за държавата. „Всички тези жертви и компромиси ги направихме, за да може  България да върви напред, а не да се получават кризи като в Испания“, допълни той. 

Министър-председателят сподели мнението си, че нещата, които се случват в парламента през последните дни, са началото на обособена и ясна опозиция – БСП, ДПС и ДСБ. „Това са партиите, които ще се борят срещу нас. Смешно е обаче, че ДСБ продължават да са във властта и това е нечестно спрямо министрите им в кабинета. Забиха ми нож в гърба и виждам, че един от сегашните ни „уж“ коалиционни партньори, ще бъде един от най-силните ни противници както на избори, така и вътре в парламента. С ДПС няма как да работим съвместно“, категоричен беше премиерът.

Борисов коментира, че нищо от това, което се дебатира като промени в изборния кодекс, не е по предложение на ГЕРБ. Единственото нещо, което е било по тяхно предложение е намаляването на предизборната кампания от 4 на 3 седмици. „Когато печелихме местните избори по правила, изготвени от БСП, никой не коментира. Сега, когато просто дебатирахме евентуални промени в изборния кодекс, всички ни обвиниха, че търсим служебна победа. Това не е така и точно заради това няма да променяме изборния кодекс.“

Премиерът сподели, че очаква напрежението върху силните му кметове Фандъкова и Николов, както и върху Кристалина Георгиева и Томислав Дончев непрекъснато да расте. „София и Бургас се развиват идеално, в столицата живеят 2 милиона души. И двамата се справят повече от добре и е нормално да бъдат спрягани като следващата ни кандидатура за президент. Но нито Николов, нито Фандъкова ще са. В тези трудни времена за Европа, в които Георгиева и Дончев вършат толкова много работа, държавата ни да върви напред, аз няма да си позволя да създавам смут. Ясно е, че което и от обсъжданите имена да издигнем, ще стане президент на България.“  

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg