Борисов обеща да вдигне заплатите на университетските преподаватели

Според премиера повишението е наложително, защото "докторските степени не се получават лесно"

Борисов обеща да вдигне заплатите на университетските преподаватели

Снимка: МС

Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Увеличението е във връзка с изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности.

Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос", подчерта министър-председателят Борисов.

Той добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.

„Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкна проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите.

Красимир Вълчев определи работата си с ректорите като „много добра“.  „Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, каза той.

Коментари: 0