Борисов: Взимаме лиценза на частните лотарии, защото не си плащат таксите

Премиерът намекна за търсене на наказателна отговорност от служители в Комисията по хазарта

Борисов: Взимаме лиценза на частните лотарии, защото не си плащат таксите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Когато държавата дава лиценз на фирми да упражняват бизнес и те трябва да плащат такси, а не го правят, се взима лицензът. Нищо друго. Така премиерът Бойко Борисов коментира желанието на държавата да отнеме лиценза на частните оператори на лотарийни игри и да позволи само на Държавния спортен тотализатор да осъществява тази дейност. В началото на днешното правителствено заседание премиерът изрази възмущението си, че някои наричат действията на правителството „национализация“, като според него това е „дълбоко невярно“.

„Създава се много грешно впечатление с умисъл или не, или от незнание, но в публичното пространство вървят странни заключения. На моето бюро има доклад от Агенцията за държавен и финансов контрол или още казано - Държавна финансова инспекция, адресиран до финансовия министър и главния прокурор. Този доклад от много страници, за който те си носят отговорност, това е официалният доклад, и касае разликите в плащане на такси за стотици милиони. Има много фирми, но тъй като вече прокуратурата е иззела, направили са изземвания вчера, няма да коментирам фирмите като имена“, допълни той.

Припомняме, че вчера директорът на АДФИ обяви, че Комисията по хазарта – независимият регулатор на този бизнес в България, е таксувал по различен начин ТОТО-то и всички останали частни хазартни оператори. От тези действия на Комисията, според АДФИ, държавата е загубила 210 млн. лв. за пет години, като това са едва предварителни оценки и според АДФИ кррайната загуба ще е много по-голяма.

Според министър-председателя, ако досегашните твърдения, че частните хазартни оператори не са плащали на държавата уредените по закон такси за дейността си, те трябва да бъдат наказани с отнемане на лиценз за дейността им, но това в никакъв случай не би означавало национализация.

„За каква национализация и одържавяване става въпрос? Ако е вярно това, значи не са платени стотици милиона лева такса от различни дружества. Дали е виновна Комисията и дали хора оттам ще бъдат осъдени? Ще видим. В момента всички работят на пълни обороти“, посочи Борисов.

В края на миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов също препоръча да се използва терминът „монополизация“ на лотарийните игри, а не „национализация“.

Коментари: 0