Борисов: Залагат ми капан с ограничения достъп до парк „Росенец“

Българският флот няма да изпълнява функции по ограничаване на достъпа до акваторията на пристанището, заяви Красимир Каракачанов

Борисов: Залагат ми капан с ограничения достъп до парк „Росенец“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Българският военноморски флот няма да изпълнява задачи по охрана акватории, като част от някакви паркове. Това каза военният министър Красимир Каракачанов по повод инструкцията на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ към мореплавателите, че от вчера до 15 септември не може да се стига по вода до акваторията на парк „Росенец“.Там се намира лятната резиденция на Ахмед Доган, а преди два дни гардове от НСО блъскаха председателя на „Демократична България“ Христо Иванов и поругаха българското знаме.

Каракачанов участва в общ брифинг с премиера Бойко Борисов и колегите си Младен Маринов и Росен Желязков. Всички те заявиха, че няма да се ангажират по никакъв начин с инструкцията на държавната агенция и обвиниха НСО, че а поискали това ограничение.

„Българският флот няма да се ангажира с писма и заповеди. Истински съжалявам, че върху НСО се оказва такъв натиск“, коментира премиерът Борисов. Той обаче не можа да каже дали властите могат да не изпълнят исканата задача от НСО. Премиерът разпореди на Каракачанов да провери дали им такава възможност, така че не се знае дали желаещите да отидат на плаж утре ще могат. Според военния министър всеки има право да отиде на плаж и да се пече. "Никой не може да спре частни лица да стигнат до изключителната държавна собственост", каза Каракачанов.

Борисов е категоричен, че това е "капан" за властта, заложен от НСО и президента. 

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че с писмото от НСО се иска съдействие от МВР за спазването на искането за ограничаване на достъпа, но той беше категоричен, че МВР ще действа само в рамките на Закона за МВР, но не повече. „Към момента ние не оценяваме, че имаме такава компетентност, каквато се иска от нас с писмото на НСО. Казал съм на ръководството да се съблюдава законът. Ако НСО поиска съдействие, да е в рамките на закона. Да не влизаме в ситуации, в които не се знае кой каква компетентност има. Всяка служба да отговаря в пълния обем от компетентностите си“, коментира Младенов.

Транспортният министър Росен Желязков заяви, че единственият ангажимент на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е да провери координатите и да изпрати искането по начина, по който е постъпило. „С оглед определяне на навигационни координати, които служат за инструкция към мореплавателите. Въпросът е защо точно вчера НСО и на какви данни реши да наложи ограничение на тази акватория, как е обоснован периодът до 15 септември, дали не е това показателен опит за въвличане на държавни органи в политически контекст“? Какви биха били коментарите при неизпълнение на законово задължени от страна на тези органи?, попита реторично Желязков.

 

Коментари: 0