Бразилия спря WhatsApp

Месните телекоми считат употребата на безплатното приложение за „чисто пиратстване”

Бразилия спря WhatsApp

Бразилски съд разпореди популярното приложение за чат WhatsApp да бъде спряно на територията на страната, пише The Verge. Съдия от Сао Пауло е инициирал блокирането на програмата за 48 часачрез телекомите в страната.

Именно компаниите, които предлагат мобилни услуги, са главните виновници чат приложението да бъде спряно.

WhatsApp е най-популярното приложение от своя вид в Бразилия, а телекомите отдавна считат програмата за „чисто пиратстване”. За компаниите апликацията е проблем, тъй като предлага безплатни разговори и размяна на съобщения.

В казуса се намеси и създателят на Facebook Марк Зукърбърг, чиято компания притежава WhatsApp. В личния си профил в социалната мрежа Зукърбърг заяви, че негов екип прави всичко възможно чат приложението да бъде отново достъпно.

„Това е тъжен ден за Бразилия. До днес тази страна беше съюзник в създаването на отворен интернет. Бразилците винаги са били сред най-страстните в това техният глас да бъде чуван”, коментира още Зукърбърг.

Блокирането на WhatsApp идва като изненадващ удар за бразилския интернет. През 2014 г. Бразилия успя да се „откъсне” от американското влияние в нета след скандалите с подслушванията и NSA.

Тази неутралност бе приета добре от бразилците, но сега се планира правителството да въведе мерки за ползване на интернет, близки до абсурда всеки, който иска да сърфира и да ползва каквито и да било услуги в мрежата, ще трябва да го прави с регистрация чрез име, телефон и адрес. 

Коментари: 0