Бразилската валута се обезцени рекордно

Причината за спада на курса на реала е несигурността около президентските избори следващия месец

Бразилската валута се обезцени рекордно
1912 ~ 1 мин. четене
Курсът на бразилския реал се понижи до 4197 реала за един щатски долар в края на днешната сесия. Това е най-голямото обезценяване на реала от въвеждането му през 1994 г., предаде Франс прес.

Причината за спада на курса на реала е несигурността около президентските избори следващия месец в най-голямата икономика на Латинска Америка.

От началото на годината бразилският реал се е обезценил с 21% спрямо щатския долар. Предишният рекорден спад бе на 21 януари 2016 г., когато доларът достигна 4166 реала.
Борсата на Сао Пауло също завърши със спад от 0,58%.

Президентските избори на 7 октомври, които от месеци са представяни като най-неясните в историята на Бразилия, преминаха през ново сътресение миналата седмица, когато крайнодесният кандидат Жаир Болсонаро бе намушкан с нож. Болсонаро води в допитванията за спечелване на първия тур. Той е приет в болница в тежко състояние и вероятно ще пропусне предизборната кампания до датата на първия тур, а може би и след това.

Анализаторите залагат и на нарастване на подкрепата за левия кандидат Фернанду Адад, посочен във вторник като нов кандидат-президент на Партията на трудещите се на мястото на бившия държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва, който излежава присъда за корупция и е със съдебна забрана да се кандидатира на изборна длъжност.
Подкрепи Economic.bg