Brexit: ЕС иска да гарантира правата на гражданите си във Великобритания

Лидерите на Съюза ще втвърдят исканията си към Тереза Мей

Brexit: ЕС иска да гарантира правата на гражданите си във Великобритания

Европейските лидери ще поискат от Великобратания да предостави права за постоянно пребиваване на граждани на съюза, които са пристигнали в Обединеното кралство преди Brexit и които остават там още пет години. Това пише в документ от девет страници, съдържащ план за преговорите за излизането на страната от Евросъюза, който ще бъде одобрен този уикенд на среща на върха в Брюксел.

В документа се казва, че всеки гражданин на страна членка, живеещ във Великобритания към момента на деня, в който страната официално ще напусне Европейския съюз (ЕС), ще трябва да има право да поиска постоянно пребиваване след пет години прекарани там, съобщава Reuters.

В момента във Великобритания има 3 млн. граждани от страни членки на Съюза. Страни като Полша, която има 800 хил. граждани в страната, се притесняват, че премиерът Тереза Мей може да поиска да договори гаранции, които да важат само за онези европейски граждани, които са пристигнали във Великобритания, преди тя да задейства член 50 от Лисабонския договор през март или дори преди референдума за Brexit.

Европейските лидери може да поискат от Великобритания и гаранция, че техните граждани ще могат да поискат след Brexit и нови социални помощи, като евтини жилища, както и да доведат и роднините си, пише още агенцията.

Коментари: 0