Brexit ще струва на ЕС 40 млрд. евро годишно

Само Китай и САЩ ще се възползват от Brexit

Brexit ще струва на ЕС 40 млрд. евро годишно
Почти всичко за Brexit все още е несигурно, но едно е сигурно: излизането на Великобритания от ЕС ще доведе до големи загуби за всички.

Т. нар. "твърд Brexit" ще струва на страните от ЕС 40 милиарда евро годишно, сочи проучване на въздействието на Brexit върху доходите на ЕС от германския мозъчен тръст Bertelsmann Stiftung. Новите мита, след като Великобритания напусне единния пазар на ЕС, ще направят търговията със стоки и услуги много скъпа.

Само Китай и САЩ ще се възползват от Brexit, се казва в проучването.

Обединеното кралство ще се сблъска с най-голямата загуба на приходи: 57 милиарда евро годишно, или 900 евро на глава от населението.
Германия и Франция, и двете експортно ориентирани страни, ще губят съответно 10 и 8 милиарда евро годишно, а Brexit ще струва на италианците около € 4 милиарда.

„Най-силно засегнатите региони са тези, които имат силна индустрия, например автомобилната индустрия в страни като Германия и части от Испания и Италия. Също така ще бъдат засегнати финансовите услуги и търговията с ИТ услуги с Обединеното кралство. И като цяло, ние откриваме, че най-продуктивните региони (като някои скандинавски центрове) ще загубят най-много ”, казва икономистът Доминик Понату от Bertelsmann Stiftung. Той провежда проучването с Джордано Мион от Университета в Съсекс.

В Обединеното кралство единствено Лондон ще бъде най-тежко засегнат от "твърд Brexit", със загуба от 5 милиарда евро годишно, следван от районите на Бъркшир и Съри. 
„Най-засегнатите региони в абсолютно изражение ще бъдат южните английски региони (като Кент, Лондон и Есекс)“, сочи проучването. „Колкото по-близо до континента, толкова по-силно е въздействието на твърдия Brexit. Ломбардия също ще бъде силно засегната, с 800 милиона евро годишно ”, каза Понату за Euronews.

По-малките и най-продуктивни региони са тези, които ще страдат повече от "твърдия Brexit".

Ирландия, която е в центъра на преговорите между ЕС и Обединеното кралство, ще пострада при сценарий без сделка: страната би могла да понесе загуба на благосъстояние от 3,5 милиарда евро годишно с "твърд Brexit". 
В Германия градовете Дюселдорф (650 млн. евро) и Кьолн (560 млн. евро) ще бъдат засегнати най-много.

"Мекият Brexit", т.е. със сделка, остава най-добрият желан сценарий: това би намалило загубата на доходи в целия ЕС до "само" 22 милиарда евро годишно.

Извън Европа има страни и континенти, които са готови да вдигнат тост за излизането на Великобритания от ЕС: доходите на САЩ могат да нараснат с около 13 милиарда евро годишно в тежка ситуация на Brexit. В Китай годишният доход ще се увеличи с около 5 милиарда евро, а в Русия такъв сценарий ще доведе до леко увеличение от около 260 милиона евро годишно, според анализа.

Brexit, твърд или мек, ще засегне ключови източници на растеж, както и конкуренцията, причинявайки негативни разходи за европейските икономики. Сигурно е, че Brexit ще намали потенциала за растеж в Обединеното кралство и Европа, заключава документът.
Коментари: 0