Британската икономика отива към рецесия след неочаквано свиване

Изненадващият спад е в доминиралия досега сектор на услугите

Британската икономика отива към рецесия след неочаквано свиване
Британската икономика изглежда, че е на ръба на рецесията, след като пазарно проучване е установило неочаквано рязък спад през септември в доминиращия досега сектор на услугите, пише Reuters.

Септемврийският индекс за сферата на услугите PMI на компанията IHS Markit се е понижил с повече, отколкото са прогнозирали икономистите. Той е ударил 6-месечно дъно от 49.5 пункта. Това е под границата от 50 пункта, която разделя икономическия растеж от свиването.

В съчетание с дори по-слабите данни за строителството и производството, представени по-рано тази седмица, индексът PMI за всички британски сектори се е понижил от 49.7 пункта през август до 48.8 пункта през септември – най-ниското му равнище от месеца след референдума за Brexit през 2016 г. насам.

От IHS Markit коментират, че данните предполагат, че британската икономика се е свила с 0.1% третото тримесечие на годината. „След спада през второто тримесечие, ново свиване би означавало, че Обединеното кралство е изправено пред все по-голям риск от рецесия“, коментира икономистът от IHS Markit Крис Уилямсън.

Информацията идва на фона на трескавата подготовка на фирмите във Великобритания за все по-вероятния Brexit без споразумение, който би бил разрушителен за страната. Британският премиер Борис Джонсън продължава да настоява, че ще изпълни обещанието си да осъществи Brexit на 31 октомври, със или без споразумение, въпреки че парламентът прие законопроект, задължаващ го да договори с Брюксел ново преходно споразумение, което да смекчи удара за британската икономика.

Припомняме, че през второто тримесечие британската икономика се сви с 0.2% - първият спад от 2012 г. насам. При второ тримесечно свиване на икономика би била валидна европейската дефиниция за рецесия.

Вчера Джонсън изпрати на ЕС нови предложения относно Brexit и заяви, че освен ако Блокът не направи компромис, Великобритания ще го напусне без споразумение в края на този месец. Осъществяването на т.нар. „твърд Brexit” носи риск, поне в краткосрочен план, да нанесе огромни щети върху търговията поради налагането на нови мита и проверки по граничните пунктове.
Коментари: 0