Удължават срока за разследването на теча на данни от НАП

Висшият адвокатски съвет все още не се е изказал по случая

Удължават срока за разследването на теча на данни от НАП

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

До края на ноември се удължава срокът на работа на временната анкетна комисия за проучване на фактите около изтичане на лични данни от Националната агенция за приходите (НАП). Това решение бе взето от депутатите от комисията, а причината е, че все още има много институции, които трябва да бъдат изслушани, съобщава БНР.

Сред тях са представители на нотариалната камара и на Висшия адвокатски съвет и други. Председателят на комисията Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че НАП и министърът на финансите ще бъдат изслушани в последните две заседания на комисията. Депутатите решиха още, че въпреки парламентарната ваканция покрай изборите, могат да се съберат, ако намерят за необходимо.

Припомняме, че в средата на юли месец стана ясно, че от базата данни на НАП са източени лични данни на над 5 милиона български граждани. Течът на данни предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн.лв. От НАП обаче заявиха, че ще обжалват решението. 

По време на изслушването на шефа на КЗЛД във временната ресорна парламентарна комисия стана ясно, че системите за защита на данните на НАП не са обновявани повече от 10 години.
Коментари: 0