Британските фирми се страхуват от хаотичен Brexit и трупат запаси

Вносът на Обединеното кралство от континентална Европа е скочил двойно през първото тримесечие на 2019 г.

Британските фирми се страхуват от хаотичен Brexit и трупат запаси

Снимка: БТА

612 ~ 2 мин. четене
Опасенията, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз по хаотичен начин, са довели до значително увеличение на вноса от цяла Европа. По данни на Timocom - най-голямата транспортна платформа в Европа, свързваща товари и превозни средства, броят на транспортните камиони през първото тримесечие на 2019 г. се е увеличил със 119% на годишна база, пише Bloomberg TV Bulgaria. Най-голям ръст на вноса има от Германия, Франция и Полша.

„Компаниите в Обединеното кралство, които зависят от вноса от континентална Европа, са увеличили своите запаси, за да се подготвят за „твърд Brexit“, коментира анализаторът на Timocom Дейвид Муг.

Британските вносители отдавна се опасяваха, че Brexit без сделка ще доведе до значителни проблеми със снабдяването, особено в пристанищата на Кале и Дувър. Тъй като в бъдеще може да има митнически инспекции, ако британското правителство не постигне споразумение с ЕС, може да се стигне до неколкодневно изчакване на камионите, като по този начин се образуват задръствания.

Отлагането на Brexit до 31 октомври 2019 г., което Великобритания и Брюксел договориха през миналата седмица, сега превърна ранния износ в скъпи лоши инвестиции. „Всяко влизане и излизане от складовете прави транспорта по-скъп“, казва Карстен Тауке, ръководител на базираната в Германия компания от хранително-вкусовия бизнес Nagel. „Освен това много стоки, предназначени за супермаркетите, губят своя срок на годност и свежест“, добавя той. Към всичко това се добавят и разходите за съхранение на стоките.

Успоредно със сътресенията около снабдяването във Великобритания, транспортната индустрия на континента също не се представя добре. „Сдържаният икономически растеж вече достигна и до транспортната индустрия“, коментира говорителят на Timocom Гунар Гбурек.

Така например търсенето на промишлени и търговски стоки намалява през първото тримесечие на 2019 г. От януари до март борсата за товари е регистрирала средно 52 транспортни поръчки, на които съответстват предложения за 48 склада. За същия период на миналата година съотношението е 54:46.
Коментари: 0