Британският парламент беше разпуснат за пет седмици

За първи път от повече от 70 години британско правителство разпуска парламента

Британският парламент беше разпуснат за пет седмици

Снимка: БТА

Британският парламент днес беше разпуснат за пет седмици. Непосредствено преди това да се случи депутатите отново отхвърлиха искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни парламентарни избори. По искане на Джонсън и с одобрението на кралица Елизабет ІІ, парламентът на Великобритания беше разпуснат в ранните часове на днешния ден. Депутатите спират работа до 14 октомври – само две седмици преди планираната дата за Brexit. За първи път от повече от 70 години британско правителство разпуска парламента.

Преди официалната церемония, депутатите за втори път отхвърлиха искането на министър-председателя за предсрочни избори на 15 октомври.

За да бъдат свикани избори бяха необходими 434 гласа или две-трети от гласовете на всички 650 депутати в Камарата на общините. Предложението на Джонсън обаче беше подкрепено само от 293 души. „Без значение как парламентът ще се опита да ми върже ръцете, аз ще се стремя към постигане на споразумение от национален интерес“, заяви Джонсън.

Британските депутати са категорични, че няма да подкрепят Джонсън, докато не се съобрази с новоприет закон, чиято цел е да отложи Brexit и да попречи Обединеното кралство да излезе от ЕС без сделка.

Междувременно вече се чертаят сценарии за излизане на Великобритания без споразумение. В този случай хората, които пътуват от Обединеното кралство към страните от Европейския съюз, ще могат да пазаруват отново в безмитни магазини, съобщи британското финансово министерство.

Коментари: 0