Британското правителство обяви „Зимен план“ за справяне с пандемията

Ако се наложи ще се приложат по-строги мерките от предишните, обяви здравният министър

Британското правителство обяви „Зимен план“ за справяне с пандемията

Снимка: БТА

1756 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британското правителство обяви „Зимен план“ за справяне с коронавируса, който предвижда бустерни ваксини за изложените на по-голям риск от заразяване и довършване на масовата ваксинация, предава BBC.

Този т.нар. „мек план“ очертава една политика на мерки свързани с националното здраве и грижа за бизнеса. Подобни бяха и слуховете преди мерките да бъдат обявени, но правителството категорично заяви, че има и резервен план, в който „ограничителни мерки ще бъдат по-сурови и от предишните“.

Плановете бяха изложен в парламента от здравния министър Саджид Джавид, а премиерът Борис Джонсън направи пояснително изказване.

„COVID още е сред нас. За съжаление, заболяването все още представлява риск. Но аз съм убеден, че ние можем да продължим с нашия план да превърнем „ваксини, ваксини, ваксини в работни места, работни места, работни места“ и да защитим постигнатия от всички нас напредък“, коментира Джонсън. 

„Зимния план“ на правителството почива на пет основни опорни точки:

  •      Ваксини. Правителството ще стартира бустерна програма за всички над 50 години още от следващата седмица. Освен това е взето решение да бъдат ваксинирани и децата между 12 и 15 години.
  •      Тестване, проследяване и самоизолация. Правителството ще въведе промени в националната система, която показва статуса на британците и дали са положителни за коронавирус, както и дали трябва да се изолират. Все още се обсъжда дали да отпадне PCR системата за тестване.
  •      Оказване на подкрепа за националното здравеопазване и социалните грижи. През следващите 6 месеца на здравеопазването ще бъдат отпуснати още 4.5 милиарда паунда, 1 милиард от които за бързото справяне с дългия списък от чакащи за операции и лечение вследсвие на прекаран COVID.
  •      Срещи на открито. Правителството ще започне кампания за агитация на хората да се срещат на открито, за да се намали риска от заразяване. 
  •      Помощ за чужбина. Британското правителство ще продължи ангажимента си с ваксини, терапевтика и диагностика за чужбина и през следващите месеци, като заяви, че овладяването на пандемията е обща борба и всеки трябва да допринесе с нещо. Правителството се похвали, че вече е дарило 9 милиона дози ваксини за програмата COVAX на ООН.

„Това е „план А“, но има и „план Б“ в случай, че здравеопазването бъде претоварено. Желанието на правителството е да не се стигне до най-крайната мярка – локдаун, но е готово да я наложи“, заяви здравният министър.

Предишният локдаун принуди британците да преминат в хоум офис, заведенията на закрито да затворят за посетители, баровете и дискотеките изцяло прекратиха дейността си, социалните събития бяха забранени, носенето на маски беше задължително, а груповите събирания бяха табу.

Подкрепи Economic.bg