British Airways освобождава 32 хил. души персонал

Очаква се авиокомпаниите да натрупат загуби от близо 40 млрд. долара

British Airways освобождава 32 хил. души персонал

Снимка: БТА

660 ~ 2 мин. четене

British Airways планира да съкрати приблизително 36 000 от наетите в компанията, предава BBC. Авиокомпанията, която заземи голяма част от своя флот заради кризата с коронавируса, води преговори с профсъюза Unite повече от седмица. Двете страни са постигнали основно споразумение, но тепърва ще уточняват някои подробности.

Според преговорите до 80% от кабинния екипаж, наземния персонал, инженери и работещите в централния офис ще прекратят работата си. Решението ще засегне целия персонал на летищата Гетуик и Лондон Сити, след като авиокомпанията преустанови своите операции и на двете места, докато кризата не приключи.

Засегнатите се очаква да получат част от заплатите си чрез правителствената схема за задържане на работа, създадена заради епидемията, която обхваща 80% от заплатата с таван от 2500 паунда на месец.

Джон Стрикланд, независим авиационен анализатор, заяви, че "трудните преговори" между BA и Unite означават, че е необходимо известно време, за да се постигне споразумение. "Сделката на пилотите за половин заплата бе сключена доста по-рано“, каза той. Тя важи за два месеца, но от Unite настояват да им бъде платена по-голяма част от основната заплата.

Компанията майка на BA, International Airlines Group (IAG), е в по-добро финансово положение от някои от своите конкуренти. Групата реализира здравословни печалби през последните години. Въпреки това очакваното решение на авиокомпанията да освободи толкова голям брой служители дава усещане за това колко тежко авиацията във Великобритания е била засегната от ограниченията за пътуване, предназначени да ограничат разпространението на пандемията.

През следващите три месеца Международната асоциация за въздушен транспорт очаква авиокомпаниите да натрупат загуби от близо 40 млрд. долара (32.3 млрд. паунда). Той заяви, че превозвачите губят бързо своите парични резерви, главно заради многомилиардните разходи за възстановяване на билети за анулирани полети.

Много служители на Virgin Atlantic са прекратили работата си за два месеца, а екипажите на Easyjet са без работа за три месеца.

Тази седмица British Airways извърши правителствени полети за репатриране, за да се прибере стотици британски граждани у дома от Перу. Това е една от няколкото базирани в Обединеното кралство авиокомпании, които се съгласиха да изпълняват допълнителни полети за репатриране през следващите седмици, тъй като стотици хиляди хора все още са заседнали в други части на света.

Подкрепи Economic.bg