В Трир откриха бронзовата статуя на Карл Маркс

Новият паметник е подарен от Китай и много германци го смятат за неуместен

В Трир откриха бронзовата статуя на Карл Маркс

Снимка: БТА

1708 ~ 2 мин. четене

Германия не е сигурна как да отбележи 200 години от рождението на Карл Маркс и откритата днес огромна бронзова статуя на философа, подарена от Китай на родния му град, добавя безпокойство. Малкият град Трир, близо до Люксембург, в Западна Германия, в крайна сметка реши да приеме 4.5-метровата статуя, създадена от най-известния скулптор в Китай.

Паметникът е изработен от бронз и тежи 2,3 тона. Той е поставен на еднометров постамент до символа на града античната Порта Нигра. Около 200 гости, включително делегация от Китай, присъстваха на церемонията по откриването на паметника.

Маркс съавторства Комунистическия манифест и неговите последователи са използвали неговите теории, за да формират основата на комунизма, система, при която всичко трябваше да бъде собственост на държавата и социалните класове щяха да изчезнат. Въпреки това, комунистически управлявани държави като Съветския съюз и Китай станаха известни с репресии и нарушения на човешките права.

Така Маркс остава спорна фигура сред германците, много от които са живели под комунистическото управление на Съветския съюз, вдъхновени от неговата работа.

Паралелно с честванията днес имаше и организирана демонстрация против статуята. Участниците в нея смятат за неуместно поставянето на толкова голяма статуя на философа в сърцето на града. В акцията участват няколкостотин души. Церемонията и речите в Трир бяха прекъсвани от викове и подсвирквания от различни групи протестиращи наблизо.

Германска група, която представлява интересите на жертвите на комунизма, критикува честванията по повод 200-годишнина от рождението на Маркс, посочвайки, че няма дебат по въпроса за подкрепата на философа за насилието при премахването на социалните класи.

Казваме "да" на дебата за Маркс, но "не" на неговото боготворене, посочи в съобщение лидерът на групата Дитер Домбровски.

В Трир не за първи път отбелязват рождения ден на Маркс. Преди пет години из целия град бяха поставени около 500 малки статуи на мислителя от червена пластмаса. В града почти 60 години работи музей, който се намира в дома на Маркс и всяка година е посещаван от около 40 000 души.

Като цяло в идните няколко месеца в Трир ще има 600 прояви - изложби, концерти, театрални постановки, конференции - по повод годишнината от рождението на Маркс.

Близо 130 години след смъртта му в Лондон през 1883 г., авторът на "Капиталът" си остава един от интелектуалците, които са най-коментирани по света. Противоречиво е виждането за него. За едни той е критик-визионер на опасностите на капитализма, а за други вдъхновител на съветската, китайската или камбоджанската диктатури.

Вчера на проява по повод годишнината от рождението на Маркс председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза: "Маркс не е отговорен за всички зверства, за които трябва да отговарят тези, за които се твърди, че са негови наследници"

Коментари: 0