Броят на личните лекари и зъболекари в страната намалява

Близо 14 хил. проверки са извършени от Здравната каса в извънболничната помощ за 2015 г.

Броят на личните лекари и зъболекари в страната намалява

Според анализ на експертите в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) броят на личните лекари и зъболекари в страната все повече намалява. Тези данни бяха изнесени на дискусия за дейността на структурата, пише БНР. Според сигналите на пациенти най-честите нарушения са отказ от направление и искане за доплащане. 

Близо 14 хил. проверки са извършени от Здравната каса в извънболничната помощ за 2015 година, като най-честите нарушения са в частта оказване на медицинска помощ. 
 
3600 са били личните лекари и групови практики през тази година. Средно за страната един личен лекар е избран от 1700 лица, като Кърджали е с най-ниската осигуреност от лични лекари, а с най-висока осигуреност е Плевен. 
 
Това съобщи Галя Йорданова – директор на "Извънболнична помощ" в Здравната каса. За изминалата година на един стоматолог се падат 1169 осигурени лица. Най-много са зъболекарите в Пловдив и София-град, най-малко в Търговище. 
 
491 жалби са получени в Здравната каса за тази година при 363 извършени проверки. 189 от тях са основателни, 201 са неоснователни. 
 
Директорът на "Болнична помощ" Страшимир Генов каза, че от началото на годината до октомври са прекратени договорите с 5 лечебни заведения, които работят по Здравна каса. Същевременно е нараснал броят на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с касата, както и на обема нови дейности за старите лечебни заведения.

Коментари: 0