БСП и ДПС се разбраха да има вот на недоверие към кабинета

Обсъждат се четири теми, които да бъдат избрани при гласуването

БСП и ДПС се разбраха да има вот на недоверие към кабинета
БСП и ДПС се разбраха, че след приемането на Закона за държавния бюджет за 2018 г. ще бъде внесен вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“. Двете опозиционни партии имат достатъчно депутати, за да инициират гласуване, но не и да мине в зала. Обикновено бюджетът се приема до средата на декември, като разбира се е имало и изключения, при които финансовата рамка на държавата е била одобрявана в последния ден преди Коледните празници.

Инициативата за разговори за вот на недоверие бе на БСП, а лансираната тема - корупцията. Миналата седмица ДПС също реши, че кабинетът "Борисов 3" трябва да бъде демонтиран от властта. Според тях основният проблем са националистите от Патриотичния фронт, които в момента управляват заедно с ГЕРБ.

Днес двете партии са се разбрали, че ще избират между четири теми - корупция, национална сигурност и отбрана, демографска политика и здравеопазване, тъй като във всички области можело да се открие корупция. Според Йордан Цонев от ДПС вотът трябва да е за провала на правителството при демографската политика. Ресорен вицепремиер е Валери Симеонов, на когото ДПС вече няколко пъти иска оставката.

„Гласовете, които имаме в зала не стигат. Ще търсим широка подкрепа и в парламента, и в българското общество, за да спечелим и да свалим правителството от власт", каза депутатът от БСП Жельо Бойчев. За успешен вот на недоверие са нужни поне 121 гласа, а БСП и ДПС имат 105.

Разговорите продължават и следващата седмица. На такива се очаква да бъде поканена и парламентарната група на партия "Воля".
Коментари: 0