БСП и ДПС ще имат председатели на комисии в парламента

Най-вероятно от левицата ще запазят комисията по икономика

БСП и ДПС ще имат председатели на комисии в парламента

Партиите, които са в опозиция, също ще получат председателски места в парламентарните комисии. Това е предложението, което ГЕРБ ще предложи към опозицията по време на първото заседание на комисията по изготвяне на правилника за работа на Народното събрание.

Председателят й Данаил Кирилов събира членовете й за обсъждане на проекта, който ще бъде предложен на депутатите за гласуване в пленарната зала. Броят на комисиите в 44-тото народно събрание да бъде запазен като в предишния парламент. Постоянните комисии в 43-тото народно събрание бяха 24.

Най-вероятно от БСП ще запазят комисията по икономика, която и в предишния парламент бе оглавена от техен представител – Петър Кънев. Д-р Хасан Адемов от ДПС отново се спряга за председател на комисията по социални дейности, както беше и в миналия мандат. Адемов е признат експерт в ресора и от ГЕРБ, и от БСП, пише в. Труд.

От ГЕРБ обмислят от пленарната зала да отпадне блицконтролът на министри, който бе въведен по времето на кабинета “Орешарски”. Вместо това представителите на изпълнителната власт ще бъдат изслушвани в ресорните комисии.

Петъчният парламентарен контрол ще се провежда в същата форма, но от БСП настояват да се въведат стриктни правила за по-бързи отговори на министрите. Пак социалистите искат в новия правилник да бъде записано и замразяването на депутатските заплати.

Изслушването на главния прокурор, което е заложено в Закона за съдебната власт, също ще бъде вписано в правилника на Народното събрание.

Коментари: 0