БСП предлага отпадане на електронното и задължителното гласуване

Партията внесе промени в Изборния кодекс в парламента

БСП предлага отпадане на електронното и задължителното гласуване
220 ~ 1 мин. четене

БСП внесе промени в Изборния кодекс в парламента, с които предлага отпадане на електронното и задължителното гласуване.

Пред журналисти народният представител от БСП Филип Попов коментира, че целта на партията е прозрачно водене на цялата кампания в изборния ден. Според него вече приетите промени са вменили големи правомощия на ЦИК, на тя нямат капацитет да отговори нито от финансова гледна точка, нито от кадрова.

БСП са предложили още референдум и избори да не се провеждат в един и същи ден, а в два последователни, за да не се натоварва допълнително администрацията. Според партията това натоварва и хората и именно местните избори са го показали с поправените протоколи. Това пък водело до съмнения за резултата от вота.

„Когато кампанията по огласяването на какъвто и да е референдум е съчетана с национални или друг вид избори, тя остава на втори план“, коментира Попов, цитиран от Фокус. За изборните секции в чужбина депутатът обясни, че БСП няма предложения, защото управляващото мнозинство е забъркало тази каша с широк обществен отзвук.

БСП е против електронното дистанционно гласуване, защото то по никакъв начин не гарантира конституционно залегналия принцип за тайна на вота. 

Подкрепи Economic.bg