БСП си връща паметника на Бузлуджа

Нинова поиска социалистите да влязат във владение на паметника

БСП си връща паметника на Бузлуджа

Лидерът на социалистите изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което се изразява готовност БСП да придобие собственост на паметника на връх Бузлуджа.

В писмото се посочва, че с решение на правителството от края на септември 2011 г. на БСП се прехвърля „безвъзмездно правото на собственост върху Дом-паметник комплекс връх „Бузлуджа”.

В писмото се казва още, че социалистическата партия изразява готовност процедурата по безвъзмездното прехвърляне на собствеността на имота да бъде завършена с подписване на договор.

Съдбата на паметника, който редовно попада в различни световни класации и конкурси, често е дискутирана в обществото. Последното развитие по темата беше през април, когато служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов предложи Министерски съвет да преразгледа решението си от 2011 г. и да си върне правото на собственост. По-късно това предложение беше оттеглено от Попниколов.

Една от последните идеи за спасяване на паметника от разрушение беше на фондация „Проект Бузлуджа“. Концепцията за преустройство на монумента, известен още като „летящата чиния“, включваше цялостно преустройство на сградата с изграждането на 70-метров панорамен асансьор.

Коментари: 0