БТПП: Промяната на ДДС-то може да увеличи сивия сектор

Само единна ставка за всички сектори може да осигури баланс, смятат от организацията

БТПП: Промяната на ДДС-то може да увеличи сивия сектор

Снимка: Economic.bg/Архив

1132 ~ 2 мин. четене

Идеите за промяна на принципите на данъчната система, могат да доведат единствено до увеличение на дефицита, влошаване на привлекателността на икономическата среда и увеличаване на сивия сектор. Такава позиция изразиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в официално писмо до медиите по повод обещаното от премиера Борисов намаляване на ДДС-то от 20 на 9%  за заведенията.

Припомняме, че при обявяването на новината за намаляване на данъчната ставка, Борисов обяви, че една от целите е именно изсветляване на сектора. От бранша също заявиха, че поемат тази отговорност в името на по-ниското ДДС.

„Както е известно, в последните години бюджетът на страната завършваше с излишък или малък дефицит, а в този смисъл идеите за промяна на принципите на данъчната система, без значение от кого се дават, могат да доведат единствено и само до увеличение на дефицита, влошаване на привлекателността на икономическата среда и увеличаване на сивия сектор. Никой разумен управник, при една работеща данъчна система, която в продължение на няколко години допринася за повишаване на кредитния рейтинг на страната, не би предприемал действия за нейното утежняване“, пишат от БТПП.

При въвеждане на различни данъчни ставки за ДДС се увеличава рискът от данъчни измами и укриване на ДДС, защото се създава възможност за неправилно деклариране и неправилно прилагане на режима на намалена ставка, уточняват още те.

Политиката в областта на ДДС за целия период от неговото въвеждане в България преди повече от 25 години винаги е следвала философията за единна ставка. „Разчитаме, че преди да се предприемат каквито е да е било решения, особено по средата на данъчната година за промяна в данъците, те следва да бъдат предварително анализирани и поставени на широко обществено обсъждане, в това число и с работодателските организации в България“, уточняват от организацията.

Според БТПП единна ставка за данъка върху добавената стойност създава истинска равнопоставеност на стопанските субекти, независимо в кои сектори работят. В България намалена ставка от 9% за ДДС се прилага единствено за нощувките при хотелите – като тук презумпцията е, че от международния туризъм се създават основните приходи в сектора и той се разглежда като един вид като износ.

Припомняме, че данъчната система у нас е построена така, че основният дял от приходи в държавния бюджет се формира от косвени данъци – най-вече постъпленията Приходите от данъка върху добавената стойност имат между 26 и 45% дял от всички данъчни приходи през периода 1998-2019 г. За 2019 г. общите данъчни приходи възлизат 23.6 млрд. лв, а приходите от ДДС са в размер на 11 млрд. лв. Дори и малко намаление в ставката за ДДС ще доведе до бюджетни загуби, с чието финансиране ще натоварят данъкоплатците.

Коментари: 0