Букурещ отваря ресторанти и кина след заплахи от бизнеса

Те ще работят на 30% от капацитета си

Букурещ отваря ресторанти и кина след заплахи от бизнеса

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ресторанти, кафенета, барове, киносалони, театри и игрални зали в Букурещ ще отварят отново врати, обявиха властите в Румъния, цитирани от местното издание Romania Journal. Всички те ще работят на 30% от капацитета си, а до решението се стигна, след като броят на заразените с коронавирус в столицата е остава под 3 на 1000 жители вече два последователни дни. Въпросните обекти ще могат да работят от 6:00 до 21:00 часа. 

„Всички в столицата са щастливи от новите разпоредби и обещанията за отхлабване на ограничителните COVID мерки. Индексът на заболеваемост в Букурещ е 2.5, а заслугата затова е изцяло на гражданите, които стриктно спазваха мерките“, заяви кметът на Букурещ Никусор Дан.

Работата на тези обекти беше преустановена още октомври месец, когато процентът на заразяване в румънската столица скочи осезаемо и властите започнаха да затягат мерките. През последните седмици обаче се наблюдава нарастващо недоволство от страна на бранша, чиито представители започнаха да настояват за възобновяване на дейностите им.

По време на преговорите между сектора и властта се размениха и заплахи за съдебни дела, ако правителството в най-скоро време не облекчи мерките. Според експертите днешните новини са именно в отговор на ескалиралото напрежение.

Здравният министър Влад Войкулеску подписа заповедта за отварянето на обектите, но заяви, че категорично не подкрепя тези действия. Според него това ще доведе до поредно покачване на случаите и отново ще прекърши здравната система.

Местните власти обявиха, че ситуацията с коронавируса все още не е овладяна и трябва да се следи за всички мерки. За да се гарантира стриктното им спазване, проверките в ресторантите, кафенетата и останалите обекти ще бъдат удвоени.

Припомняме, че на 13 януари Румъния удължи с още 30 дни националната блокада, в която е от средата на май 2020 г.

Властите поясниха, че разхлабването на мерките засяга само Букурещ, а „за останалите части от страната все още е рано да се коментира такова“. Остава в сила задължителното носене на маски на обществени места навсякъде в страната. Освен това училищата ще бъдат затворени поне до средата на февруари, а що се отнася до вечерния час, той също е непроменен – от 23:00 до 5:00 часа.

От началото на пандемията Румъния е регистрирала 700 000 заразени с COVID-19, а смъртните случаи са близо 18 000. Имунизационната кампания в страната започна на 27 декември, като над 300 000 румънци вече са ваксинирани.

Коментари: 0