„Булгаргаз“ може да договори по-добри цени при преговорите с „Газпром“

Това коментира Александър Йорданов от КЕВР

„Булгаргаз“ може да договори по-добри цени при преговорите с „Газпром“

„Булгаргаз има възможност да постигне по-добри цени и условия за доставка на природен газ при преговорите си с "Газпром Експорт". Това каза пред БНР един от членовете на енергийния ни регулатор Александър Йорданов.

"Смятам, че вследствие на две обстоятелства, това е възможно теоретично. Едното е ясната позиция на Европейската комисия, тръстовото дело срещу "Газпром", от друга страна, ползвателите в региона - визирам България, Сърбия, Македония, Гърция, също в голяма степен получават доставките си от "Газпром". Ако имат обединена позиция, аз смятам, че тя би подпомогнала и преговорите и на "Булгаргаз", и съответно на всеки един търговски оператор в тези държави с "Газпром" поотделно".

Вчера стана ясно, че "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" са подписали анекси към Договора за доставка на природен газ, с които той вече е приведен в съответствие с одобрените от Европейската комисия ангажименти.

Александър Йорданов участва в среща на енергийните регулатори на страните на Балканите, на която е била обсъждана и идеята за създаване на регионална газова борса, която да е собственост на операторите на няколко съседни държави.

"България има ангажимент до април 2019 да въведе платформа за търговия, която е почти аналогична на борсова платформа, същото задължение има и Гърция. Поне четири държави в региона биха могли да създадат такава газова борса, което означава, че всеки един от операторите ще плати само една четвърт от разходите за създаване на борсата и ще имаме един относително по-голям пазар".

Коментари: 0