Бунтове в Турция заради опозиционния в. \"Заман\"

Полицията превзе редакцията и я отбранява с крайни мерки

Бунтове в Турция заради опозиционния в. \
3671 ~ 2 мин. четене

Бунтове избухнаха в Истанбул днес, след като турската полиция превзе със сила редакцията на опозиционния в. "Заман". Изданието, близко до един от най-големите противници на президента Ердоган, беше практически национализирано със съдебно решение, съобщава бТВ, цитирайки международните агенции.

През нощта турската полиция превзе редакцията със сила и издигна огради и охранителни постове около сградата. Стотици граждани се вдигнаха на протест, като бяха бити, заливани от водни оръдия и обгазени. Следобед силите за сигурност отново разпръснаха стотици протестиращи, събрали се пред редакцията. Съобщава се и за употреба на гумени куршуми. Това доведе и до поставянето на фортификационните съоръжения около сградата.

„Полицията не пуска главния редактор и служителите в офиса в Истанбул. Аз съм в офиса в Анкара в очакване на същуя щурм от полицията, какъвто имаше тази нощ в Истанбул, и последващо предаване управлението на вестника на назначени от съда синдици. Очакваме и нас, както колегите в Истанбул, да ни изхвърлят от редакцията“, казва пред РИА Новости журналистът от „Заман” Емре Сонджан.

По-късно все пак журналистите бяха допуснати след проверка на документите.

Вестникът, който излиза на няколко езика (включително английски и български – б.р.), е близък до духовника Фетуллах Гюлен, някогашен близък съратник на Реджеп Ердоган. Гюлен днес живее в изгнание в САЩ, но се смята, че има голямо влияние в обществено-политическия живот на Турция. Това е и причината за войната между него и държавния глава, който не крие амбициите си да концентрира в ръцете си цялата власт в държавата.

САЩ осъдиха акцията срещу „Заман”, според наблюдатели ЕС също трябва да изрази ясна позиция по случая.

Само преди дни турски съд спря още няколко медии в страната.

Във Фейсбук българското издание на "Заман" публикува видео как журналистите са изгонени от работното си място от представители на силите за сигурност:


Подкрепи Economic.bg