България е казала „да“ на ваксинационните паспорти в ЕС

Страната ни се присъедини към група от 13 държави, настояващи за издаването на документа при спазване на определени критерии

България е казала „да“ на ваксинационните паспорти в ЕС

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

България се присъедини към група от общо 13 държави членки, които настояват да бъде създаден ваксинационен сертификат за свободно движение в рамките на Европейския съюз. Те са постигнали съгласие по седем критерия за издаване на т.нар. „зелен паспорт“, който би трябвало да улесни потока от туристи по време на пандемия. Новината бе съобщена от австрийския министър на туризма, земеделието и регионите Елизабет Кьостингер в интервю за агенция АПА, цитирано от bTV.

Седемте приоритета, за които са се разбрали България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения, Испания и Австрия по време на онлайн среща по нейна покана ще бъдат представени на Европейската комисия, Европейския парламент и на Председателството на Съвета на ЕС „възможно най-бързо“.

По думите на Кьостингер става въпрос за оцеляването на туризма. Планът е сертификатите за ваксинации да влязат в сила до юни 2021 г., за да има свобода на пътуване през летния сезон.

От друга страна австрийският министър на туризма отбелязва, че не иска този сертификат да се възприема като натиск за ваксиниране.

Групата се е съгласила, че трябва да има „недискриминация и равнопоставено третиране между сертификатите“. Също така се предвижда осигуряването на техническо решение, което е безопасно и практично.

Разрешаване на национална гъвкавост при използването на сертификати, което може да бъде видяно на обща платформа като Re-open EU. Трябва да бъдат предприети действия за оперативна съвместимост на сертификата с трети държави и да има тясно сътрудничество с туризма и свързаните индустрии при представянето на цифровия сертификат.

Коментари: 0