България и група държави искат от ЕК да се справи с 5G конспирациите

Неверните твърдения може да попречат на икономическото развитие

България и група държави искат от ЕК да се справи с 5G конспирациите

Снимка: БТА

Европейският съюз трябва да излезе със стратегия за противодействие на дезинформацията относно 5G технологията или рискува разпространението на неверни твърдения да повлияе на икономическото възстановяване и дигиталните амбиции за развитието на континента. Това гласи тезата на 15 държави членки, в това число и България.

Конспиративните теории от последните месеци, че разпространението на новия коронавирус може да е свързано с безжичната технология, ескалираха до палежи на базови станции в 10 европейски страни и нападения над работници по поддръжката.

ЕС обаче залага големи надежди, че 5G ще помогне за икономическото възстановяване от пандемията. Очаква се следващото поколение мрежи да стимулират автономните технологични решения – от самоуправляващи се автомобили до дистанционна хирургия и роботизирано производство.

15 от 27-те държави членки изразиха опасенията и предложенията си по казуса в съвместно писмо до комисаря по цифровите технологии Маргрете Вестагер, комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон и комисаря по прозрачността и ценностите на ЕС Вера Йоурова, предава Reuters.

„Ясно е ... че сме свидетели на нарастваща активност на анти-5G движението в целия Европейски съюз“, пише в него. Затова държавите призовават ЕС да „възприеме активен, дългосрочен и системен подход“ за справяне с опасенията около новите мрежи и електромагнитните полета (EMF).

„Ние, като държави членки, сме готови да допринесем за тази инициатива в целия ЕС с нашия национален опит и най-добри практики за справяне с проблема с дезинформацията на 5G и EMF“, се казва в писмото.

Страните настояват за повече научни изследвания за рисковете за здравето на хората. Те предлагат също кампания за повишаване на осведомеността в цяла Европа, като предлагат и организирането на широк дебат, отразяващ страховете и притесненията на опонентите на 5G.

Освен България, писмото е подписано от: Австрия, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Словакия, Полша и Швеция.

Коментари: 0