Земята вика Луната: Nokia ще изгражда първата мобилна мрежа в космоса

Земята вика Луната: Nokia ще изгражда първата мобилна мрежа в космоса

Снимка: Колаж/ Unsplash

940 ~ 1 мин. четене

Ало, Ало! Моля, свържете ме ...с Луната!

НАСА избра Nokia да изгражда първата мобилна мрежа на естествения земен спътник, съобщи финландската компания в понеделник, предава Reuters. Новината идва на фона на плановете на американската космическа агенция да изгради бъдеще, в което хората ще създават селища извън Земята.

Целта на НАСА е да върне хората на Луната до 2024 г. и да намери начин за дългосрочно и устойчиво присъствие там. Стратегията се изпълнява по програмата Артемида.

Сега Nokia заяви, че първата широколентова комуникационна система в космоса ще бъде изградена на лунната повърхност в края на 2022 г., преди да се върнат там.

За целта компанията ще си партнира с частната компания Intuitive Machines за проектиране на космически кораби, за да достави оборудване до Луната. Мрежата ще се конфигурира до 4G/LTE, но целта е в крайна сметка да премине към 5G.

Мрежата ще даде на астронавтите възможности за гласова и видео комуникация и ще позволи телеметрия и обмен на биометрични данни, както и разполагане и дистанционно управление на луноходи и други роботизирани устройства, казват от компанията.

Мрежата ще бъде проектирана да издържа на екстремните условия на изстрелване и кацане на луната, както и да работи в космоса. Системата ще трябва да бъде изпратена на Луната в изключително компактна форма, за да отговори на строгите ограничения за размера, теглото и мощността на полезния товар.

Nokia заяви, че мрежата ще използва популярната през последното десетилетие 4G / LTE. Компанията обаче ще търси космически приложения на технологията наследник на LTE – 5G.

Подкрепи Economic.bg