България продължава да отчита ниски нива на контрабандни цигари

През 2020 г. постъпленията от акциз на тютюневи изделия са около 2.8 млрд. лв.

България продължава да отчита ниски нива на контрабандни цигари

Снимка: Unsplash

292 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Делът на контрабандните цигари през първото тримесечие на годината, е 1.8%. В сравнение с последните месеци на 2020 г. спадът е с 0.7 пр. пункта. Така България продължава да държи ниски нива на нелегална търговия с цигари. Постъпленията от акциз от тютюневи изделия за 2020 г. представляват 52% от общите постъпления от акцизи от всички акцизни стоки и са на рекордното ниво от приблизително 2.8 млрд. лв., сочат данните от регулярното проучване на тютюневите компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“.

Проучването се базира на събиране и анализ на празните опаковки от цигари на всяко тримесечие, което се провежда у нас от 2007 г. без прекъсване.

През първите три месеци на годината се наблюдава сравнима с предишни периоди тенденция – все още има наличие на опаковки, обозначени за безмитна търговия. Срещат се и неизвестни марки без аналог на легалния пазар, които са създадени единствено с цел незаконно разпространение. Запазва се и тенденцията едни и същи марки да остават водещи по дял на незаконния пазар. Болшинството от продуктите, фалшифициращи известни световни марки, имитират опаковки, предлагани на гръцкия пазар – със здравни предупреждения на гръцки език.

Резултатите на „Инициативата“ показват, че има два града с нулево потребление на незаконни цигари – Стара Загора и Габрово. За сметка на тях, делът на цигари без бандерол е над средното за страната в градовете Асеновград, Пазарджик, Перник, Пловдив и Благоевград. Столицата отчита спад от 0.7% през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение с последното на 2020 г.

Сред допълнителните градове, които се проследяват извън основната извадка, се отчитат намаления, като има два града с нулев дял на незаконния пазар – Димитровград и Сандански, и в Свиленград е отчетено значително понижение с 8% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година.

Подкрепи Economic.bg