България ще купи 10 000 дози от ваксината на Sanofi

Тя е еднодозова, но няма да се използва за първична имунизация

България ще купи 10 000 дози от ваксината на Sanofi

Снимка: Twenty20

2246 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Правителството одобри решението за закупуването на 10 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Санофи/ГлаксоСмитКлайн“. Препаратът е еднодозов и засега се предвижда да бъде използван не за първична имунизация, а при преболедували лица или при ваксинирани с друга пандемична ваксина срещу COVID-19. 

Според информацията ваксината е алтернативен вариант за имунизация при лица с противопоказания спрямо другите видове препарати. Ваксината се съхранява при температурни условия между +2° и +8°С. Очакваните срокове за доставка са през първото полугодие на 2022 г. 

Правителственото решение е предшествано от Споразумението за предварителна покупка (АРА), сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства - Санофи Пастьор и Санофи/ГлаксоСмитКлайн (Sanofi Pasteur SA/Glaxosmithkline Biologicals SA). 

„С участието на страната в договора ще се осигури широко портфолио от ваксини срещу COVID-19. Заявяването на 10 000 дози от ваксината на Санофи/ГлаксоСмитКлайн ще позволи на България да вземе участие в договора и в бъдеще при необходимост да се осигурят допълнителни количества“, посочват от Министерския съвет.

Подкрепи Economic.bg