Ново райониране на детските градини в София и страната

Промените целят да облекчат родителите

Ново райониране на детските градини в София и страната

Снимка: Pixabay

708 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Правителството одобри ново райониране на детските градини в София и страната. По този начин ще се намалят разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на неприетите деца  в държавни или общински детски градини, се посочва в мотивите на кабинета.

Така ако за детето няма място в желаната детска градина в района по местоживеене, в столицата и големите градове за равностойно ще се смята алтернативно място в същия административен район по настоящия адрес на детето. Ако общината не предложи такова място, държавата ще дължи компенсация. С промените се цели родителите да не водят децата си в отдалечени детски заведения.

Министерството на образованието и науката (МОН) реши да включи още специалисти, които имат право да се грижат за обучението на децата, останали извън държавните и общински детски градини. Разходите на родителите за образователни услуги ще бъдат компенсирани, ако имат договор не само с дипломирани педагози, но и със студенти в последна година от обучението си по педагогически специалности. Те са „Предучилищна педагогика“, „Предучилищна педагогика и чужд език“ и „Предучилищна и начална училищна педагогика“ от професионално направление „Педагогика“ от област на висшето образование „Педагогика, педагогически науки“.

От министерството заявиха, че заявлението за придобиване на право на компенсация ще може да се подава или веднъж годишно до 5 ноември, или до 5-о число всеки месец от декември до юли. Припомняме, че  досега се подаваше само веднъж в началото на учебната година. Кабинетът реши да намали документите, необходими за изплащане на компенсациите. Договорът за обучение или за отглеждане и обучение се прилага само към първото искане за изплащане, а за следващите периоди – само ако са настъпили промени.

Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година.

 

Подкрепи Economic.bg