Philip Morris пое контрола над производителя на инхалатори Vectura

Поглъщането за 1.4 млрд. долара търпи остри критики заради сблъсъка на интереси и опасенията, че не е в обществен интерес

Philip Morris пое контрола над производителя на инхалатори Vectura

Снимка: PMI

808 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Цигареният гигант Philip Morris International пое контрола над британския производител на инхалатори Vectura въпреки възраженията на различни благотворителни и здравни организации. Производителят на Marlboro и Parliament обяви, че вече притежава 75% от акциите на компанията, което го прави мажоритарен собственик.

Притежателите на повече от 45% от капитала на Vectura приеха предложението за поглъщане, а Philip Morris international (PMI) купи 29% от акциите на компанията на свободния пазар.

По думите на Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на PMI, придобиването на Vectura ще изиграе „критична роля в нашата стратегия „Отвъд никотина“.

Поглъщането идва на фона на усилията на цигарената компания да започне да генерира повече от половината от нетните си приходи от продукти без тютюнев дим, като електронни цигари и лекарства за дишане. Планът е това да се случи до четири години, като за сравнение в момента този дял е около една четвърт.

В момента PMI продава цигари на повече от 175 пазара. Междувременно Vectura е произвела 13 инхалаторни лекарства за компании като Novartis и GlaxoSmithKline за лечение на белодробни заболявания, включително астма.

Критиците заявиха, че ще продължат да се борят с поглъщането за 1.4 млрд. долара. В четвъртък 35 благотворителни организации, експерти по обществено здраве и клинични експерти изпратиха писмо до здравния министър на Обединеното кралство Джо Чърчил с молба правителството да се намеси.

„Смятаме, че е ясно, че тази сделка не е в обществен интерес и че създава извратени стимули за [Philip Morris International] да увеличи вредата от тютюнопушенето, за да могат след това да печелят отново чрез лечение на заболявания, свързани с тютюнопушенето“, се твърди в тяхната позиция.

Подкрепи Economic.bg