България ще получи от ЕК безвъзмездно средства за COVID тестове

Комисията отпуска 95 млн. евро за подобряване достъпа до тестове за общо 20 държави от ЕС

България ще получи от ЕК безвъзмездно средства за COVID тестове

Снимка: Красимир Свраков

1396 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Европейската комисия (ЕК) ще отпусне безвъзмездни средства на 20 държави членки на обща стойност 95 милиона евро за закупуване на диагностични тестове за COVID-19, за да се улесни предоставянето на цифровия COVID сертификат на ЕС, се казва в съобщение на ЕК.

Това върви ръка за ръка с продължаващото ваксиниране срещу COVID-19 и е част от ангажимента на Комисията да подкрепи достъпа до бързи и точни тестове на достъпни цени за гражданите, които все още не са напълно ваксинирани, и по-конкретно за тези, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Безвъзмездните средства, финансирани чрез Инструмента за спешна подкрепа, ще позволят на държавите членки да провеждат тестове. От Комисията посочват, че тази подкрепа, предоставяна чрез националните органи, ще отговори на различните нужди в различните държави членки.

България е сред страните, които ще получат безвъзмездни средства за закупуване на тестове. В съобщението обаче не се посочва на каква стойност ще бъдат те.

„Цифровият COVID сертификат на ЕС даде възможност на европейците да продължат да пътуват безопасно през лятото и се превърна в символ на една отворена и безопасна Европа. Въпреки че ваксинацията е от ключово значение и е нашият най-силен актив за прекратяване на пандемията, бързото и точно тестване продължава да бъде важно за справяне с разпространението на COVID-19. 20-те милиона бързи тестове, които закупихме за държавите членки по-рано тази година, и днешното съобщение за допълнителни средства доказват, че сме твърдо решени да гарантираме, че гражданите имат достъп до тестове и че нашите цифрови сертификати са достъпни за всички, по-специално за тези, които не могат да бъдат ваксинирани“, заяви Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

Инструментът за спешна подкрепа осигурява основана на потребностите координирана реакция при извънредни ситуации, за да помогне на държавите членки да се справят с нуждите, свързани с непосредствената остра фаза на пандемията от COVID-19, както и с излизането, възстановяването и предотвратяването на всяка повторна поява.

Подкрепи Economic.bg