Бюджетната комисия одобри увеличението на държавните гаранции

България ще кандидатства за заем от половин милиард евро за заетостта от ЕС

Бюджетната комисия одобри увеличението на държавните гаранции

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Бюджетната комисия към парламента одобри на първо четене втората актуализация на бюджета за тази година. Според мотивите за промените, внесени в парламента, актуализацията е нужна, за да отговори страната ни на изискванията за предоставяне на държавни гаранции за европейските инструменти, разработени за справяне с коронакризата. С промяната новият таван на държавните гаранции, които България може да предоставя, вече е 1.84 млрд. лв.

Средствата, които трябва да се съберат, са за схемата за подкрепа на заетостта на ЕС SURE и Паневропейския гаранционен фонд и са в размер на съответно 107 млн. евро и 51 млн. евро.

България ще кандидатства за заем от половин милиард евро по програмата SURE, съобщи зам.-министърът на финансите Маринела Петрова по време на изслушването, предава БНР.

Това е втората актуализация на бюджета заради коронавируса. Първата бе направена през април и с нея разходите в бюджета бяха увеличени, а допустимия дълг, който страната ни може да изтегли – увеличен от 2 на 10 млрд. лв.

Текстовете ще бъдат гласувани на първо четене в пленарна зала в петък.

Коментари: 0