50-те най-иновативни компании на 2020 г.

Подреждането е на Boston Consulting Group

50-те най-иновативни компании на 2020 г.

Снимка: Unsplash

2399 ~ 2 мин. четене
За 14-а поредна година една от най-големите консултантски компании – Boston Consulting Group, направи своето подреждане на най-иновативните компании в света. Тази година докладът носи името The Most Innovative Companies 2020: The Serial Innovation Imperative и очертава още по-голямата нужда от иновации на фона на настъпилата криза.

"Когато започнахме проучването за това 14-о издание на доклада на най-иновативните компании на BCG, COVID-19 все още не се беше появил. Докато изследвахме данните и взаимодействахме с клиентите обаче, стана ясно, че основните резултати от тази година – относно предимствата на мащаба и императивът за серийни иновации – може да бъде още по-актуален днес, тъй като лидерите в иновациите трябва да се адаптират към бързо променящите се модели на предлагане, търсене, потребителско поведение и начини на бизнес", подчертават в доклада от консултантската компания.

Един от изводите на проучването е, че най-иновативните компании в света стават все по-големи. Приходите на типична „малка“ компания в списъка на 50-те най-иновативни компаниина на BCG за 2020 г. са от порядъка на 30 млрд. долара – с над 170% повече спрямо 11 млрд. долара в първото проучване през 2005 г.

Но напредъкът и размерът нямат голямо значение, ако вашата иновационна система не може да надгражда върху тях за сериен успех, казват от BCG. И тук изследването предлага по-отрезвяваща оценка – серийните иновации са трудни.

От 162 компании, които са били в Топ 50 през последните 14 години, близо 30% са се появявали само веднъж, а 57% са се появявали три пъти или по-малко в класацията. Само 8 компании са част от списъка всяка година: Alphabet, Amazon, Apple, HP, IBM, Microsoft, Samsung и Toyota.

Начело на класирането тази година стоят четирите американски технологични гиганта – Apple, Alphabet, Amazon и Microsoft. 

Ето и целият Топ 50 на най-иновативните компании в света за 2020 г.:




Подкрепи Economic.bg