Бюджетният излишък продължава да расте, а дългът - да намалява и през 2019 г.

Към края на 2019 г. нивото на дълга на страната ни е на-ниското 2015 г.

Бюджетният излишък продължава да расте, а дългът - да намалява и през 2019 г.

Снимка: Economic.bg/Архив

848 ~ 2 мин. четене

Бюджетният излишък на България запазва тенденцията си на растеж от последните четири години, а дългът - тази за спад, показват предварителните данни на НСИ за 2019 г. Бюджетният излишък в сектор „Държавно управление“ е достигнал 2.47 млрд. лв., което е повече от удвояване на размера му спрямо 2017 г. На годишна база той е нараснал с 325 млн. лв. и вече формира 2.1% от брутният вътрешен продукт.

Излишъкът в подсектор „Централно управление“ е в размер на 2.34 млрд. лв., или 2% от БВП. Подсектор „Местно управление“ е реализирал дефицит от 146 млн. лв., а подсектор „Социалноосигурителни фондове“ е реализирал излишък от 266 млн. лв.

Дългът на страната ни към края на 2019 г. продължава да намалява като вече е в размер на 20.4% от БВП - 24.2 млрд. лв., което е най-ниската му стойност от 2015 г. Спрямо миналата година обаче той е намалял с по-малко от 1%. Очакванията пък са през 2020 г. той да нарасне заради кризата, създадена във връзка с ограничителните мерки от коронавируса, и да спре тенденцията си към спад.

Припомняме, че в началото на месеца бе направена актуализация на бюджета за настоящата година, като правителството получи възможност да поеме дълг с лимит до 10 млрд. лв. Още по време на дебатите в парламента по въпроса финансовият министър Владислав Горанов не изключи възможността да бъде направена и още една актуализация на бюджета в зависимост от усложняването на ситуацията, свързана с овладяването на Covid-19.

Ако правителството използва целия обем на разрешения за генериране нов дълг от 10 млрд. лв. тази година, заемите на страната ще скочат до най-високото им ниво за последните 11 години, за които има данни за дълга на страната в НСИ.

Подкрепи Economic.bg