CEZ се приближава до продажбата на бизнеса в България, цената расте

Според чешки медии купувач ще бъде компанията Future Energy

CEZ се приближава до продажбата на бизнеса в България, цената расте
Автор: Александра Сотирова

Чешката енергийна компания CEZ Group е във финален етап на преговорите с един от кандидатите за активите ѝ в България. Според чешкия всекидневник Hospodarske Noviny (NH) става въпрос за "неизвестната индийска компания Future Energy". Информацията на NH е потвърдена от два високопоставени и независими един от друг източници, близки до сделката.

Информацията за националността на
Future Energy обаче изглежда противоречива. Това е първият път, в който тази компания е назовавана "индийска" от чешкото издание, което следи развитието на сделката отблизо. Освен това, по неофициална информация става въпрос за българския търговец на ток „Фючър енерджи” на Валентин Христов. Economic.bg потърси за коментар българското дружество, но оттам отказаха да дадат информация дали става въпрос за тях.

Според NH "индийската" компания е готова да плати за българския бизнес на CEZ 312.7 млн. евро. Сумата е по-голяма от цената, която отново по неофициална информация бе готова да плати другата чешка енергийна компания
ENERGO-PRO - над 281 млн. евро, колкото бе първоначалната инвестиция на CEZ в България.

Само преди няколко месеца отново HN писа, че ENERGO-PRO е повишило офертата към CEZ за активите му в България. Говорителят на компанията потвърди, че сумата със сигурност е над 281 млн. евро.

CEZ продава в България електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД, което доставя електричество на около 3 млн. клиенти. Според местната медия в продажбата влизат и фотоволтачината централа на ЧЕЗ в село Гара Орешец, Видинско и биоцентралата „Бара груп”.

В официалното изявление чешката фирма не коментира процедурата. „Имаме разговори за продажбата на българските активи с повече купувачи”, каза говорителката на фирмата Алис Хоракова.

Доскоро изглеждаше, че основният фаворит са други двама кандидати - бизнесменът Христо Коавчки и енергийната компания „Енерго-Про”. Още през април членът на Борда на директорите Павел Чирани заяви, че интерес за покупка имат предимно български инвеститори.

Българската „Фючър Енерджи” е лицензиран доставчик на електрическа енергия за България, Македония, Сърбия и Албания. Клиентите ѝ са над 3500 компании и над 60 физически лица във всички икономически отрасли. Работят с малки, средни, големи фирми и предприятия, търговски, обществени обекти.

Миналата седмица чешката CEZ Group обяви, че продава ТЕЦ „Варна” на българската фирма „Сигда” ООД, отделно от останалите си активи. Енергийната компания е решила да приеме предложението, оценявайки го като най-доброто, получено в търга. Справка в Търговския регистър показва, че изпълнителен директор на „Сигда” ООД е Данаил Папазов, транспортен министър по времето на кабинета „Орешарски” (2013-2014). Собственици на 100% от капитала на компанията са синът му Станислав Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова. Според информацията купувачът е предложил около 50 млн. евро за неработещия ТЕЦ.

Коментари: 0