Чешкото правителство промени надзорния съвет на CEZ

Днес беше сменен дори председателят на съвета

Чешкото правителство промени надзорния съвет на CEZ
Чешкото правителство, което е собственик на 70% от местната енергийна компания CEZ, замени трима от членовете на влиятелния надзорен съвет на компанията, пише Reuters. Това се е случило по време на ежегодната генерална среща на ръководството на CEZ.

Говорител на чешката компания е отбелязал, че промените в надзорния съвет идват след парламентарните избори в Чехия миналата година, на които движението ANO на премиера Андрей Бабиш спечели голям процент от гласовете и Бабиш стана премиер. Той отдавна е критично настроен спрямо CEZ, чиято пазарна капитализация е 13.5 млрд. долара, и по-конкретно спрямо начина, по който се управлява компанията.

На днешната среща е бил отстранен председателят на надзорния съвет Вачлав Пачес, както и двама други членове, които са били назначени от предишното чешко правителство, в което ANO беше младши коалиционен партньор на лявоцентристката Социалдемократическа партия.

На мястото на Пачес като председател на надзорния съвет в CEZ застава бившият член на Управителния съвет на Централната банка Любомир Лизал. Заедно с него в Съвета влизат Карел Тул, който е високопоставен представител на Министерство на финансите, както и Отакар Хора, който е член на одитната комисия на CEZ и който е бивш изпълнителен директор на консултантската компания KPMG. Направените промени накланят баланса на силите в надзорния съвет по посока на сегашната администрация в Прага.
Коментари: 0