ЧЕЗ приключва най-трудната част от подмяната на 110 kV кабел в София

До края на октомври сигурността на електрозахранването в една трета от столицата ще бъде многократно подобрена

ЧЕЗ приключва най-трудната част от подмяната на 110 kV кабел в София

Снимка: ЧЕЗ

ЧЕЗ приключва първата и най-трудна част от подмяната на кабел 110 kV на ЧЕЗ в столицата. Той включва полагането на 1000 метра нов кабел през изключително сложно трасе в непроходим колектор и частична реконструкция на подстанция. По време на втория етап ще бъдат подменени 1250 метра кабел в проходим колектор под земята и ще се извърши преустройство на втора подстанция.

Стойността на проекта възлиза на 2,3 млн. лв. Неговата реализация ще повиши сигурността на електрозахранването на 29 квартала в 7-те столични района: Люлин, Надежда, Илинден, Красна поляна, Възраждане, Сердика и Връбница.

„Проектът е сложен и в реализирането му, освен огромен финансов ресурс, са вложени много усилия на служители на компанията, които денонощно работят и следят за успешното му изпълнение. ЧЕЗ е създала необходимата организация за работа с цел по-бързото и успешно завършване на проекта“, каза Петър Холаковски, Изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

„Работим в пълна координация и съгласуване със Столична община, органите на МВР, районните кметове  и компетентните органи и институции“, допълни Томаш Пецка, Главен директор „Управление на активите“ в дружеството.

Подмяната на 2250 метра 110-киловолтов кабел в София стартира в средата на август и ще приключи в края на октомври. Новият кабел не съдържа мед и не представлява интерес за крадците. С избора му ЧЕЗ разчита да сведе до минимум вероятността за евентуални прекъсвания на електрозахранването на значителна част от столицата.

Коментари: 0