CNN: България е с най-дългото платено майчинство в света

Телевизията представи страните с най-щедрия отпуск по майчинство по повод новината за бременността на новозеландския премиер Джасинда Ардърн

CNN: България е с най-дългото платено майчинство в света

Снимка: Pixabay

11759 ~ 2 мин. четене

Размерът на платения отпуск по майчинство варира с огромни разлики в различните страни по света. Законите в някои европейски държави позволяват на жените да вземат десетки седмици платен отпуск. Съединените щати не ги гарантират, пише CNN днес по повод новината, че премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн очаква първото си дете и планира 6 седмици отпуск по майчинство.

Според законите в страната жените могат да получат до 18 седмици платен отпуск по майчинство. Очаква се Нова Зеландия да увеличи платеното майчинство до 22 седмици тази година, което ще я изведе нагоре в класацията на най-щедрите страни по отношение на майчинството в развития свят.

Телевизията публикува и класация за държавите с най-дълго платено майчинство в света по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), от която става видно, че България е на първо място.

Всички страни в топ 10 са в Европа, сочи анализът на (ОИСР) за продължителността на отпуска по майчинство в 42 държави. Проучването обхваща политики, които са били в сила от април 2016 г.

Много от водещите страни по политики в полза на майчинството са в Източна Европа.

България е на първо място с платен отпуск от близо 59 седмици, докато Естония и Полша са в края на Топ 10 с отпуск от 20 седмици.

Но има един важен нюанс, отбелязва телевизията: размерът на заплащането. Както отбелязва ОИСР, не цялото време за отпускане на бъдещите майки е напълно платено.

Майките в Обединеното кралство например получават цяла година (52 седмици) отпуск по майчинство. За 39 от тези седмици се плаща частично.

Освен че дава на жените най-много време майчинство, България е и с най-високи оценки по отношение на заплащането. Политиката й предвижда почти 46 платени седмици.

Най-малко щедрият член на ОИСР, са Съединените щати, които не гарантират на жените платен отпуск по майчинство. Решение на отделните работодатели е колко време да дадат.

Също така в дъното на списъка са Португалия и Мексико, където жените получават съответно 6 и 12 седмици платен отпуск по майчинство.

Подкрепи Economic.bg