CNN на път да спре сделката между AT&T и Time Warner

Американските регулатори настояват за продажбата на телевизионната мрежа, за да одобрят сливането

CNN на път да спре сделката между AT&T и Time Warner
Американските антитръстови регулатори и AT&T Inc стигнаха до сблъсък, след като властите настояха безжичният оператор да продаде кабелната мрежа CNN (сега част от Time Warner Inc.) като условие за одобрение на сделката по закупуване на медийната компания.

Министерството на правосъдието на САЩ настоява за значителни продажби на активи, за да одобри сделката на стойност 85,4 млрд. долара, съобщи Ройтерс, като цитира свои източници.

Пак според тези източници AT&T се е съгласила да продаде CNN.

От телекомуникационния гигант обаче официално отрекоха такава информация.

"Никага не съм предлагал да продам 
CNN и нямам намерение да го правя", обяви главният изпълнителен директор на AT&T Рандал Стивънсън в изявление. Днес се очаква той да присъства на събитие в Ню Йорк и да му бъдат поставени въпроси около сделката.

Информациите, че Министерството на правосъдието настоява за значителна продажба на активи поставят съмнения пред сделката. Затова и акциите на Time Warner затвориха в сряда със спад от 6.5% при цена от 88.50 щатски долара за акция.

Казусът с продажбата на CNN е пореден обрат в сделката, която придоби широка политическа значимост непосредствено след оповестяването й през октомври 2016 г. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, често критикуващ CNN, нападна миналата година сделката по време на кампанията си и заяви, че вероятно Министерството на правосъдието ще я блокира. След встъпването си в длъжност през януари т.г. обаче той не е коментирал повече сделката.

В изявление говорителят на Белия дом Радж Шах заяви: "Президентът не е говорил с главния прокурор по тази тема и никое официално лице от Белия дом не е оторизирано да разговаря с Министерство на правосъдието по въпроса".

Ръководителят на антитръстовото поделение в министерството Макан Делрахим също излезе с изявление. "Не съм бил инструктиран от Белия дом по този или други казуси на антитръстовия отдел", казва той.

AT&T иска да купи Time Warner, която притежава премиум тв канала HBO и филмовото студио Warner Bros, както и Turner Broadcasting, за да може да обедини мобилните си услуги с услугите за видео, развлекателните услуги и да спечели дял от онлайн рекламата от големите играчи Facebook и Alphabet.

Целта е да се привлекат младите потребители към онлайн услуги, каквито предлагат и други конкуренти - Netflix и Amazon.com с услугата си Prime Video.

Дискусията за продажбата на CNN обаче доста политизира сделката, тъй като президентът Тръмп често напада телевизията, наричайки я "фалшиви новини". Той дори сподели в Туитър свое клипче, на което "нокаутира" CNN.

AT&T е готова да се бори с всички сили и да предприеме всичко необходимо, за да получи регулаторно одобрение на сделката, според източници, запознати с въпроса.

Министерството на правосъдието може да заведе иск още в началото на месеца, за да оспори сделката, съобщиха източници на Ройтерс, запознати с преговорите.

Коментари: 0