CNN: Съветникът по национална сигурност на САЩ скоро ще бъде уволнен

Той има общи позиции с бившия държавен секретар Рекс Тилърсън, който вчера беше уволнен

CNN: Съветникът по национална сигурност на САЩ скоро ще бъде уволнен
1052 ~ 2 мин. четене

Вчера американският президент Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и така сигнализира, че е готов да отстрани хората в своята администрация, с които се е сблъсква. Сред тях е и съветникът по национална сигурност Хърбърт Реймонд Макмастър. Причината е, че Тръмп действа с цел да се заобиколи със съветници, които са по-склонни да следват неговата популистка политика, коментира CNN. Ако Макмастър бъде уволнен, това ще потвърди няколкомесечните спекулации, идващи от хора, запознати със случващото се в Белия дом.

Сътресенията в американската администрация идват в момент, когато Тръмп започва втората си година на президентския пост – едно управление, подхранвано от икономически успехи, но и помрачено от външни теми като разследването за руска манипулация на президентските избори в полза на Тръмп и етични нарушения от страна на членове на администрацията в Белия дом.

В момента, след като Тръмп вчера отстрани Тилърсън с една публикация в Twitter, в Белия дом витае усещането, че всеки момент държавният глава може да пусне нова публикация, с която прави нови промени в екипа.

Източници от президентската администрация аргументират предположенията си, че Макмастър скоро ще бъде уволнен с това, че той споделя мнението на Тилърсън, че споразумението с Иран да прекрати ядрената си програма не е трябвало да бъде разваляно от Тръмп. Макмастър е помогнал при разработката на плана, представен миналата година, който прехвърли споразумението с Иран към Конгреса. Както и Тилърсън, националният съветник по национална сигурност се противопостави на оттеглянето на САЩ от плана, но притисна европейските съюзници да направят промени в споразумението.

В момента сред обсъжданите кандидати да заменят Макмастър са Джон Болтън, бивш американски посланик в ООН по времето на Джордж У. Буш; изпълнителният директор на Oracle  Сафра Кац; директорът на националната агенция за сигурност адм. Майк Роджърс; както и Стивън Бигън – вицепрезидент на Ford Motors и бивш високопоставен член на администрацията на Джорд У. Буш.

Подкрепи Economic.bg