Covid ваксината на AstraZeneca е до 90% ефективна

Режимът на защита изисква да се поставят две дози в рамките на един месец

Covid ваксината на AstraZeneca е до 90% ефективна

Снимка: Pixabay

1588 ~ 1 мин. четене

Ваксината срещу Covid-19, разработена от Оксфордския университет и британския гигант AstraZeneca, е до 90% ефективна при предотвратяване на инфекции без сериозни странични ефекти. Това показва анализът в голямо клинично изпитване във Великобритания и Бразилия, съобщиха партньорите в понеделник.

Според тествания режим ефективността на ваксината е скочила до 90%, когато пациентите за първи път са получили половин доза, последвана от пълна доза един месец по-късно. Комбинирайки двата режима на дозиране, ефективността на ваксината е достигнала 70.4%.

Оксфордският университет допълни, че междинният анализ от изпитването му за фаза 3 показва, че ефективността на тяхната ваксина е средно 70%. Но това се дължи на комбинирането на резултатите от два различни режима на дозиране, единият от които е 90%, а другият 62%. Режимът от 90% включва първо половин доза и след това пълна доза от ваксината по-късно.

„Ефикасността и безопасността на тази ваксина потвърждават, че тя ще бъде високо ефективна срещу COVID-19 и ще има незабавно въздействие върху тази спешна ситуация в областта на общественото здраве“, заяви Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на Astra, в изявление.

"Днешното съобщение ни отвежда още една стъпка по-близо до времето, когато можем да използваме ваксини, за да сложим край на разрухата, причинена от Covid-19", каза Сара Гилбърт, професор по ваксинология в Оксфордския университет.

Подкрепи Economic.bg